INFO: afkortingen

CO    =  katoen; natuurlijke vezel , is de zaadpluis van de katoenplant. De katoenplant is een tropische plant die van vochtigheid en een regelmatige betrekkelijk hoge temperatuur houdt.    

PE     =  polyester; Kunstmatige vezel, is sterk, bestand tegen uitrekken en /of krimp, weerstaat goed aan rimpeling, makkelijk wasbaar. 

PES   =  polyester-termic         

VI/CV= viscose;Kunstmatige vezels, gewonnen uit het hout van naaldbomen. De dikke vloeibare  stroperige massa, wordt door een spindop met fijn gaatje geperst waardoor een draad ontstaat.                  

MD    =  modal; Kunstmatige vezel, vezel met ongeveer de dubbele breeksterkte van de gewone    viscose.

ly      =  lycra         

LI      =  linnen; Natuurlijke vezel, de vlasvezel wordt verkregen uit de schors van de vlasplant           

BA     =  bamboe; natuurlijk vezel, afkomstig van de bamboeplant,  is sterk en blijft lang mooi, neemt veel vocht op, houdt de huid koel.                       

EL     =  elastan; Kunstmatige vezel, brandt en smelt onder vorm van druppels; verspreidt hierbij een reuk van bittere amandelen. Komt voor onder vorm van een elastische rubberachtige draad.       

SP     =   spandex

PA     =   nylon of polyamide; Kunstmatige vezel, de eerste, commercieel interessante, synthetische vezel. De bekendste toepassing ervan zijn nylonkousen. De vezel is sterk, licht en zeer elastisch. Hij neemt geen vocht op (transpiratie!).

PAN   =   acryl; synthetisch,een vezel die zacht en warm aanvoelt, maar die weinig vocht opneemt. heeft zelfs een beter warmte-isolerend vermogen dan wol. De vezel is goed weerbestendig en bovendien zeer goed bestand tegen zonlicht.         

PC     =   polyacryl; Kunstmatige vezel,voelt zacht en warm aan, maar die weinig vocht opneemt. Acryl heeft zelfs een beter warmte-isolerend vermogen dan wol. De vezel is goed weerbestendig en bovendien zeer goed bestand tegen zonlicht.

SE     =   zijde; Natuurlijke vezel, afkomstig van zijdemotten,een individuele draad is erg fijn en licht en wordt voor de stevigheid getwijnd. Het is de basis van een glanzend, zeer fijn en gelijkmatig weefsel.

WO    =   wol; natuurlijk vezel, afkomstig van de huidbekleding van schapen."Merino" schapenras levert heel mooie, zeer fijne wol. "lamswol" is van de eerste schering

WS    =   kasjmier; natuurlijk vezel, afkomstig van de kasjmiergeit,één van de duurste wolsoorte  

WA    =   angora; natuurlijk vezel, gewonnen door het kammen van angorakonijnen, waarbij de loszittende haren worden verzameld

WM    =   mohair

WV    =   scheerwol / wolvilt

NY     =   nylon

AC     =   acetaat; Kunstmatige vezel, voor het eerst ontwikkeld in 1924. De cellulose wordt behandeld met aceton. Het is een erg elastische vezel die weinig vocht opneemt, en snel droogt. De vezel smelt bij heet strijken. Vindt een toepassing in badkleding.

ME     =   metal

JU     =   jute; Natuurlijke vezel, is een lange, zachte, glanzende, plantaardige vezel die tot ruwe,  sterke draden kan worden gesponnen. Het wordt verkregen uit planten die voornamelijk in warme, vochtige gebieden voorkomen. Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels.

RA    =    ramee;natuurlijke vezel, een bastvezel. Familie van de (brand)netel. Ramee is even sterk  als vlas, en wordt gebruikt voor tafellakens, beddengoed, gordijnen ed. 

CUP  =   cupro