INFO: stof soorten

 

organisch of biologisch katoen 

BIO katoen wordt verbouwd zonder giftige chemische bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en insecticiden. Zo wordt voor de bemesting van de grond plantaardig en dierlijk afval gebruikt, en worden er insecten ingezet in plaats van bestrijdingsmiddelen. Er worden bij bio-katoen ook geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen gebruikt. Het katoen wordt ouderwets met de hand geplukt om te voorkomen dat er chemische stoffen nodig zijn bij het machinaal plukken.

Ökotex label:

Het ôkotex label is een productlabel dat aantoont dat het textielproduct niet schadelijk is voor de gezondheid. Hiervoor worden tests uitgevoerd op het product, waarbij de concentratie van een reeks schadelijke stoffen wordt gemeten. Voor deze stoffen worden normen vastgelegd voor 4 klassen van textielproducten: babykleding, kleding direct in contact met de huid, kleding niet direct in contact met de huid en decoratie textiel. 

Hilco stoffen:

Is een exclusieve verdeler/groothandel van de Hilco dames- en kinderstoffencollectie in België, Nederland en Luxemburg. De Hilco collectie onderscheidt zich positief door een originele in eigen beheer samengestelde en ontwikkelde modestoffencollectie te presenteren. De zeer brede collectie dekt het volledige modebeeld in elk seizoen. Kwaliteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel.

Hilco presenteert ook elk half jaar een Knipmode special als complete Knip en Knippie bijlage. 

Bamboe 

Bamboe is heel zacht en blijft zacht ook na vele wasbeurten, heeft geen wasverzachter nodig.Bamboe is sterk, slijt niet vlug en blijft lang mooi.Bamboe heeft een prima anti-bacteriële eigenschap, heeft de mogelijkheid om veel vocht op te nemen en zorgt voor een optimale ventilatie.

Door deze eigenschappen houdt bamboe in de zomer de huid tot 2 graden koeler.Bamboe is een ideaal produkt voor mensen die makkelijk transpireren of allergisch zijn.

Katoen: Katoen is een niet rekbare stof welke gebruikt wordt voor kleding, quilten, huishoudtextiel etc. Het is zacht, het ademt en is vochtabsorberend. Katoen kan op verschillende manieren geweven en/of verwerkt worden. De ‘gewone’ katoen is ideaal voor kussentjes, blouse, broekjes, knuffels etc. De katoenindustrie is zwaar belastend voor het milieu door gebruik van kunstmest, insecticide en chemisch kleuren. Er wordt meer overgeschakeld naar ecologische productie, zoals de productie van ecokatoen met het GOTS label, en gerecycleerd katoen.

Tricot: is de Nederlandse naam voor jersey. Het is een enkelvoudige stof van fijn breiwerk dat van elk willekeurig garen kan zijn gemaakt, dus zowel van wol en katoen als van nylon, rayon en dergelijke. tricot heeft van nature door de breisteek een rek. De elasthane, spandex of lycra die eraan wordt toegevoegd zorgt naast een mooie rek ook voor de juiste recovery, zodat de stof weer mooi terugveert en niet gaat lubberen. Tricotis geschikt door shirts, tops, soepelvallende jurkjes. Er bestaat biologische en/of duurzame tricot van katoen, tencel en modal.

Sweater en french terry: zijn 2 namen voor dezelfde soort stof. Een iets dikkere tricot meteen geluste achterkant. De stof heeft kleine lusjes aan de achterkant en geen gladde achterkant. Let wel door het gewicht van de stof en hoeveelheid elasthane, verschilt de kwaliteit onderling. De ene stof is stijver en de andere weer soepeler. french terry is niet zo warm als normale sweater dus heel geschikt om het hele jaar door te dragen, ook in de zomer. Sweater stof in een lichte variant is perfect voor de zomer, zwaardere kwaliteit en met een geborstelde binnenkant, oftewel, zo'n zacht pluche achtig laagje is lekker warm in de winter. Ideaal voor een warme dikke jogging, sweater of warm vest.

Viscose: Ook wel bekend onder de naam rayon, is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal. Net als de katoenvezels bestaat viscose voor 90% uit cellulose. Dit komt meestal van loofbomen zoals beuken of naaldbomen zoals sparren. De uit hout gewonnen celstofvezels worden tot een stroperige massa opgelost en door een spinkop gedrukt en gedroogd. De fijne, zeer lange draden die ontstaan worden filamenten genoemd. Door de behandeling met natriumhydroxide (chemisch proces) kan viscose worden geproduceerd met een sterke of een zijdeachtige glans.

Tencel stof: Populaire stof binnen fashion, duurzaam, licht, zacht en erg confortabel. Het is een half-synthetische stof, materialen van een natuurlijke bron, maar met een ‘proces’ nodig om het om te zetten naar een vezel welke gebruikt kan worden voor kleding.De stof is gemaakt van houtpulp, in de meeste gevallen van Eucalyptusbomen, welke een heel duurzaam leven hebben. Deze bomen hebben, bijvoorbeeld vergeleken met katoen, veel minder meststoffen en pesticide nodig om te groeien. Top!Daarnaast gebruiken Eucalyptusbomen 80% minder water dan katoen. Waw! Tencel wordt chloorvrij geproduceerd, waardoor het volledig biologisch afbreekbaar is. Waar het ook terecht komt, de natuur kan het zelf weer afbreken. Lekker!  

Fleece is een gebreide en geruwde stofsoort. Fleece is het Engelse woord voor vacht, en wijst op het vachtachtige uiterlijk van de stof. Niet alle fleece stoffen zijn gelijk. Populair is de synthetische fleece (polyester) die sterk isoleert.Fleece draagt vanwege de microplastics in hoge mate bij aan de plasticsoep. Wanneer fleece wordt gewassen dan zorgt dat bij iedere wasbeurt voor microplastics die terecht komen in het huishoudelijk afvalwater. Gemeentelijke afvalwatersystemen lozen vaak in rivieren en oceanen. PET is niet biologisch afbreekbaar en de verspreide microplastics worden opgenomen door al wat in zee leeft waardoor het terecht komt in de voedselketen. Katoenfleece is de natuurlijke variant van fleece en bestaat uit tenminste 80 % katoen. Deze stof is ideaal voor de gevoelige huid van baby‘s en kinderen. Daarnaast zijn er nog meerdere dubbellagige fleecestoffen, zoals wellnessfleece en alpenfleece.